GROENTE- EN FRUITSECTOR OP PROSPECTIE IN BOEKAREST EN HONGARIJE


Flandria

 

Boekarest

Vijf Vlaamse exportbedrijven en vijf veilingen trokken begin oktober samen met VLAM naar Boekarest voor een prospectiereis. De eerste dag omvatte een bezoek aan de vroegmarkt en een druk gevuld programma vol afspraken met Roemeense bedrijven. Tijdens de tweede dag werd het kruim van de supermarkten in Boekarest bezocht. Alle deelnemers aan deze contactdagen konden er vaststellen dat er nog veel mogelijkheden zijn op de Roemeense markt voor onze kwaliteitsproducten.

Met een oppervlakte van 238.000 km² is Roemenië zeven keer zo groot als België. De Roemeense bevolking bedraagt zo’n 21,5 miljoen inwoners maar kent een dalende trend. Ruim voor de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie (1 januari 2007) was de Roemeense economie reeds in opmars. Na het toeslaan van de crisis in 2009 kon Roemenië pas in 2011 terug aanknopen met een economische groei. De Belgische groente- en fruitsector kon er tot dusver slechts beperkt van meegenieten. De uitgevoerde volumes blijven nog beperkt al duidt de snelle groei van onze fruitexport wel op de mogelijkheden. Vooral na de toetreding tot de EU groeide onze fruitexport fors: van 555 ton in 2006 naar 13.296 ton vorig jaar. De export van verse groenten naar Roemenië daarentegen schommelde wat en zakte in 2011 terug tot een uitvoer van 662 ton.

Een contactdag kon bijgevolg niet uitblijven om deze markt beter te leren kennen. VLAM kon voor de organisatie rekenen op de ondersteuning van de plaatselijke vertegenwoordiging van Flanders Investment and Trade, die ook de contacten legde met de Roemeense bedrijven. De eerste dag stond een bezoek aan de vroegmarkt op de planning. De SU market is de grootste in Roemenië en bevoorraadt kopers uit het hele land. Hier werd duidelijk dat er veel Roemeens product werd verkocht, aangevuld met geïmporteerde producten uit Turkije, Spanje, Griekenland en Italië. De meest voorkomende producten waren look, ajuin, wortelen en aardappelen. Gedurende de rest van de dag konden de Vlaamse exporteurs kennismaken met een tiental Roemeense bedrijven.

Op de tweede dag stonden storechecks op de planning. De delegatie bracht een bezoek aan de groente- en fruitafdeling van Carrefour, Mega Image en Kaufland. Hierbij konden de exporteurs vaststellen dat de grootdistributie goed vertegenwoordigd is in Boekarest en dat de winkels een ruim groente- en fruitassortiment aanbieden. Afsluitend stond een bezoek aan het bedrijf van de grootste importeur Alfredo Fresh op de planning.

Deze formule van contactdagen blijkt door de deelnemers fel gesmaakt omdat men in een korte tijd een goed beeld krijgt van de sector ter plaatse en omdat men op één dag verschillende handelscontacten kan leggen. De reacties bij de deelnemers waren bijgevolg eensluidend positief zodat VLAM met vertrouwen uitkijkt naar de contactdag in Budapest (12-13 november). Het is nu afwachten of de contacten die vorige week gelegd zijn, ook effectief iets opleveren. Om die relaties warm te houden, ijvert VLAM momenteel om enkele aankopers naar België uit te nodigen.

 Hongarije

Begin november trok VLAM met vier Belgische exportbedrijven en vier veilingen naar Boedapest. De Hongaarse hoofdstad vormde het toneel voor een prospectiereis waarbij de delegatie op zoek ging naar een beter inzicht in de lokale groente- en fruitbranche en interessante handelscontacten.
 


Hongarije in cijfers

Met een oppervlakte van 93.030 km² is Hongarije driemaal zo groot als België. Sinds 1985 heeft Hongarije te kampen met een dalend geboortecijfer dat ervoor gezorgd heeft dat op bijna twintig jaar tijd de bevolking met vijf procent gedaald is: van 10,7 naar ongeveer 10 miljoen inwoners.

Na een moeilijke periode begon de meest vruchtbare periode voor Hongarije sinds de toetreding tot de EU in 2004. Met de gestegen levensstandaard tonen de Hongaren de jongste jaren steeds meer interesse voor buitenlandse voedingsproducten. De crisis en de lage wisselkoers van de lokale munt (Hongaarse Forint) gooien dan weer wat roet in het eten en maken de import in Hongarije er niet eenvoudiger op.

Vanaf de eerste dag van de prospectie werd al snel duidelijk dat de Hongaarse groente- en fruitsector niet onderdoet aan die van België. Hongarije staat met 994.954 ton groenten en 1.229.869 ton fruit (cijfers 2010) ongeveer voor 1,4% van de totale groente- en fruitproductie in de EU, en zit daarmee op hetzelfde niveau als België, Servië, VK en Wit-Rusland. De top vijf van meest geteelde groenten bestaat uit groene maïs (302.757 ton in 2010), industriële tomaten (134.274 ton), paprika’s en pepers (122.445 ton) en kolen (76.572 ton). Bij fruit vormen vooral industriële appelen (496.916 ton) en druiven (294.771 ton) de hoofdmoot.

De belangrijkste leveranciers van Hongarije voor verse groenten waren in 2011 Duitsland (23.816 ton), Nederland (12.061 ton), Oostenrijk (9.572 ton) en Spanje (9.109 ton). De groente-import vanuit België is tot nu toe beperkt gebleven en bedroeg vorig jaar 457 ton, voornamelijk uien, sjalotten en bloemkool. Vers fruit importeert Hongarije voornamelijk uit Roemenië (31.483 ton), Servië (30.051), Duitsland (25.521 ton), Oostenrijk (23.215 ton) en België (20.011 ton). Hongarije importeert uit België in de eerste plaats peren.


Van vroegmarkt tot hypermarkt

Met ondersteuning van de plaatselijke vertegenwoordiging van Flanders Investment and Trade, werkte VLAM een programma op maat uit. In de vroege uren van de eerste dag kreeg de Belgische delegatie een uitgebreide rondleiding op de ‘Nagybani’, de grootste vroegmarkt uit Hongarije dat Budapest en omstreken van verse groenten en fruit voorziet. Ongeveer 60% van de groenten en fruit die in Hongarije geïmporteerd worden vinden hun weg naar de consument via de Nagybani, waar meer dan 180 groothandelaren actief zijn. Opvallend was ook de grote hoeveelheid directe belevering door producenten vanuit heel Hongarije, die hun goederen rechtstreeks vanuit hun vrachtwagens in open lucht verkopen.
Na de rondleiding op de vroegmarkt werden de belangrijkste spelers uit de Hongaarse retailbranche uitgenodigd om kennis te maken met de Belgische groente- en fruitsector. De aanwezige exportbedrijven kregen hierbij de gelegenheid om contacten te leggen met verantwoordelijken van acht actoren uit de groente- en fruitsector, waaronder Tesco, Auchan en CBA, met enkele beloftevolle deals tot gevolg.
Voor de veilingvertegenwoordigers stond gelijklopend een bezoek aan Róna Ker-Tész op de planning, een producentencoöperatie met een areaal van 2.216m² waar onder andere wortelen, tomaten, prei, paprika en groene erwten geteeld worden.
De prospectiereis werd op dag twee afgesloten met een bezoek aan de groente- en fruitafdelingen van Tesco en Auchan, de nummer één en zes in de Hongaarse ranking van top FMCG-retailers. Hier leerden we dat de hypermarkten in Hongarije aan belang winnen. Meer dan twee derde van de waarde in voeding wordt gerealiseerd door winkels met een oppervlakte van meer dan 400m². Daarnaast stegen ook de aandelen van kleinere voedingsketens en van discountwinkels zoals Aldi en Lidl.
 
De deelnemers van de contactdagen in Budapest kijken positief terug op deze onderdompeling in de Hongaarse groente- en fruitsector. Alle deelnemers zijn er erover eens dat een contactdag de ideale formule is om op een korte tijd een nieuwe markt te leren kennen. Concreet ziet men voor België extra kansen voor belevering buiten het Hongaarse seizoen en in het segment van de specialiteiten en nicheproducten. Hopelijk is met dit initiatief de eerste stap naar een betere samenwerking met de Hongaren ingezet.